Darmowa dostawa od 99,99 zł

Podkładki kuchenne

( ilość produktów: 24 )

Podkładki kuchenne to przydatny element wyposażenia każdej kuchni. Choć z pozoru mogą wydawać się niewielkim detalem, to ich rola w kuchni jest bardzo ważna. Podkładki kuchenne chronią powierzchnie mebli przed uszkodzeniami, ułatwiają utrzymanie czystości oraz pozwalają na wprowadzenie elementów dekoracyjnych do wnętrza.  

Podkładki kuchenne – praktyczne i stylowe

Te produkty chronią powierzchnie mebli przed uszkodzeniami, takimi jak rysy, przetarcia oraz przed plamami. Warto pamiętać, że niektóre materiały, z których wykonane są naczynia, mogą pod wpływem ciepła lub wilgoci uszkadzać powierzchnię stołu lub blatu. Podkładki zapobiegają przyleganiu brudu i resztek jedzenia do powierzchni mebli, co ułatwia ich czyszczenie. W przypadku podkładek tekstylnych lub silikonowych, można je łatwo zdjąć i wyprać lub umyć w zmywarce. Podkładki kuchenne są dostępne w różnych wzorach, kolorach i materiałach, dzięki czemu można je dopasować do stylu i kolorystyki kuchni. Mogą stanowić ciekawy element dekoracyjny, który wprowadzi do wnętrza trochę uroku.  

 

Rodzaje podkładek kuchennych

Podkładki silikonowe są łatwe do utrzymania w czystości, nie przylegają do powierzchni i chronią ją przed uszkodzeniami. Są też elastyczne i odporne na wysokie temperatury, co sprawia, że można na nich bezpiecznie położyć gorące naczynia. Dostępne są w różnych kolorach i kształtach.

Podkładki drewniane  wykonane z naturalnego drewna, stanowią elegancki element dekoracyjny w kuchni. Drewno jest trwałe i odporne na uszkodzenia, ale wymaga regularnego smarowania olejem lub woskiem. Podkładki drewniane nie są zalecane do używania pod gorące naczynia.

Podkładki tekstylne wykonane są z tkanin, zwykle z bawełny lub lnu, dlatego są cienkie i miękkie. Z powodzeniem można używać je pod kubki lub szklanki. Łatwo utrzymać je w czystości, gdyż można prać je w pralce.

Podkładki z tworzywa sztucznego wykonane są z PVC lub polipropylenu. Cechuje je odporność na wilgoć i łatwość w utrzymaniu w czystości. Można stosować je pod gorące naczynia, ale nie są one zalecane do długotrwałego użytkowania, ponieważ mogą się odkształcać pod wpływem wysokich temperatur.

Podkładki metalowe wykonane  są z aluminium lub stali nierdzewnej. Odporne na uszkodzenia są dobre do podłożenia pod garnki lub inne naczynia. Występują zwykle w  prostej w formie i są bardzo trwałe, będą więc dobrą inwestycją na lata.      

 

Jak dobrać odpowiednią podkładkę kuchenną?

Powinna być ona odpowiednio dopasowana do rozmiaru naczynia, pod który będzie używana. Jeśli podkładka jest zbyt mała, to naczynie nie będzie stało na niej stabilne, a jeśli zbyt duża, nie będzie estetycznie wyglądać. Podkładki dostępne są w różnych kształtach, od prostokątnych do okrągłych, warto więc wybrać takie, które najlepiej pasują do rozmiaru i kształtu naczyń, których używamy najczęściej, a przy okazji dopasować je do stylu i kolorystyki kuchni.  

 

Ciekawe pomysły na wykorzystanie podkładek kuchennych

Podkładki kuchenne można wykorzystać nie tylko jako narzędzie ochronne dla mebli, ale również jako element dekoracyjny lub praktyczny gadżet służący do innych celów. Można zastosować je w kreatywny sposób i nadać im nowe funkcje, które pozwolą na wykorzystanie ich w różnych sytuacjach. Podkładki o ciekawych wzorach i kolorach mogą posłużyć jako element dekoracyjny podczas posiłków. Podłożone pod talerze lub miski dodadzą stołowi charakteru i koloru. Mogą być również wykorzystane jako podstawki pod doniczki z roślinami. Zapobiegną one przyleganiu wody do podłoża i jeśli będą wykonane z odpowiedniego materiału pochłoną nadmiar wilgoci.

pixel